Uppteckning nummer NM-HNM2024

Upptecknare: Emil Löfgren

Socken/stad: Njurunda

I min ungdom och framgent till 70-talet brukades till jul tre särskilda slags bröd, som jämt 4 julbullar, en hög smolkakor och smör skulle stå på bordet hela helgen till tjugondedagen. De tre bröden voro:
1. Nyppelkakan, avnupen i kanten, så att den liknade ett kugghjul:
2. Julkors
2. Julkuse eller kno,

Julkosten ordnades på bordets ena ände sålunda:

I mitten lades en hög smolkakor med nyppelkakan överst och på denna tallriken med smöret. Nyppelkakan hade för detta ändamål en fördjupning i mitten. Julsmöret var format som en sockertopp och vackert utsirat.

På var sida om smokakorna lades ovanpå varandra 2 slätra julbullar och ovanpå dessa julkorset och julkno på var sin hög.

På 20-dagen lades de tre bröden i kornbingen, där utsädet förvarades. Där fingo de ligga tills man sådde om våren. Då utdelades de till både hästar och folk. Vid brukade sitta på åkersladden och äta dem.

Emil Löfgren: Folktro, sed och sägen. Malmö 1918 ,sid.40.