Titel: Gamla bröllopsseder

Meddelare: Bondhustru Kristina Persson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västergensjö

Varje morgon, så länge bröllopet varade, skulle varenda bröllopsgäst ha en halv tjockkaka och två rån, och denna mat skulle de gömma, tills de kom hem. De lade den i en spann, som de hade med sig. Över brudparets plats vid bröllopsbordet var det i taket utspänt en silkesschal, och på den hade man fästat blommor, kedjor, smycken o. s. v. Detta kallades "brudhimmel".
Sedan det var slut på det egentliga bröllopet, fick byaungdomen komma i bröllopsgården och ta ned "bruhimmeln". Var och en tog då med sig de prydnader på himmeln, som lånats från hans gård. Naturligen var det traktering även då.

Förr i tiden lär det ofta ha brukats, att man ovanför ena dörren i bröllopssalen satte en tavla, på vilken brudparets namn (begynnelsebokstäverna) jämte årtalet var målat. Denna tavla satt sedan beständigt uppe i de nygiftas hem. Men detta har ej förekommit i mitt minne.

Anm.
Man har i denna gård visat mig en sådan tavla efter farfars far till hemmansäg. N. Persson i Västergensjö. På den står i monogram "MJS"och "A.N.D. " samt årtalet 1799. Den är av papper och bra utförd. Den har samma bredd som en vanlig dörr. Jag har i dag talat med flera åldriga personer om dylika tavlor, men de ha ej vetat om någon fler än denna enda. Bruket att sätta upp sådana vid bröllop torde knappast hava varit mycket allmänt.