Titel: Förebud före storrm

Meddelare: Israel Nässlander  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sjöland

Pappa och jag låg i våra båtar ute på havet utanför Gånsvik. Vi hade lagt ut våra skötar och skulle nu ligga över tills frampå morgonen. Men så reser sig far och säger: "Det kännes så underlig luft i natt. Kanske det vore bäst vi toge upp vår redskap och fore hem." I detsamma fick vi se likasom en båt med en karl i komma farandes förbi oss på sjön, och den for så fort, att det nästan syntes, som den inte följde vattnet. "Nu får vi raska på, "sa pappa,"för här kommer att bli ett Herrans väder. "Vi hade nätt och jämt kommit i hamn förrän det bröt en storm, som jag knappast sett maken till. - Det där vi såg var ett förebud till stormen.