Titel: Tjäderlek

Meddelare: Johan Sundvall  År: 1925

Socken/stad: Styrnäs  By/kvarter: Loön

Till Folkminnespristävlan Örnsköldsviks Allehanda Örnsköldsvik.

En man i Junsele var för omkring 50 år tillbaka på en tjäderlek. Då följande händelse inträffade. Under den mörkaste natten hade han gjort upp en stor eld samt huggit granris och lagt sig på detta för att vila. Vid midnatt kom ett fint fruntimmer fram till elden och stod där och värmde sig. Till sist sade hon: "Du har gjort upp eld alldeles mitt i vår väg, om du ej flyttar elden åt sidan komma vi ej fram med våra kreatur. Om Du vill vara vänlig och flytta elden ett stycke gör Du oss en stor tjänst och i morgon bitti skall Du få skjuta en av mina fetaste grisar. Den är nog bättre än ett par tjädrar". Han flyttade strax elden ett stycke åt sidan och när han suttit en stund, hörde han huru en hel hop med boskap och folk gick där förbi; skällorna skramlade och locktonerna voro mycket vackra, men ingenting såg han.
Snart började det att ljusna och tjädern att spela. Han laddade sin bössa och skulle giva sig i väg. När han gått ett 50 tal meter fick han se en stor björn, som satt vid en gran. Då kom han ihåg grisen, han blivit lovat. Han sköt och björnen blev liggande. Så blev han belönat för att han ställde vägen fri för vittrorna.