Titel: Frammana fästmannen

Meddelare: Änka Greta Stina Larsdotter  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Slipsta, Allsta

Redan som yngling hörde jag denna sägen: Det var två flickor som på julkväll satte sig vid bordet med var sitt brännvinsglas framför sig, för att de skulle få se den de skulle bli gift med. Det kom också mycket riktigt två karlar och drack ur var sitt glas, men det var förstås inte de själva utan deras andar. Med de där karlarna blev de också gifta. Sedan tog den ena av kvinnorna och talade om det där exprimentet för sin man, men då blev han så ond, att han högg ihjäl henne för han hade plågats så ohyggligt i sömnen den där natten, hon manade honom.