Titel: Kvicksilverpåse-preventiv

Meddelare: Gästgivare Per Eriksson  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Östergraninge

Det var en gubbe här i byn, som dog 80 år gammal för 15 år sedan. Från hans ungdomstid berättas, att han skrutit för sina kamrater och sagt, att han inte behövde vara rädd, att det skulle gå på tok för honom, om han var tillsammans med flickor hur mycket som helst och huru som helst, för han hade en "liten påse med kvicksilver i strumpbandet". Emellertid gick det galet för honom med en flicka, och då skämtade kamraterna, att han nog tappat bort kvicksilverpåsen. Och denna historia är då verkligen sann.

Samma uppgift även under rubrik I. Människan. B. Ungdomslivet, frieriet. b.) Gå på bygda")