Titel: Då Stigsjö kyrka byggdes.

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Stigsjö kyrka började byggas i Ultrå, men det, som byggdes på dagarna, blev nedrivet på nätterna, om de var av de underjordiske eller av folk, som inte vile ha henne där, vet jag ej. Då tog de en sten och lade den på en drög och satte för en oxe. Han skulle få gå, tills han stannade och där skulle de bygga. Och därför kom kyrkan att stå i det där råtthålet, där hon nu är. Det är en mycket olämplig plats och i ena ändan av socknen. Det berättas, att det var så smått om mat i socknen på den tiden, att kärringarna gick till varandra och lånade brödkakor, då de skulle lägga i matsäken åt karlarna, då de skulle på kyrkbygge.

Åldersuppgift saknas.