Titel: Gamla kyrkobruk.

Meddelare: Hemmansägare Johan Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

I min barndom rådde en del egendomliga kyrkobruk som nu är borta. sommartiden körde man inte till kyrkan utan gick eller rodde eftersom lägenheten var. På våren städade man upp i kyrkstallarna och gjorde riktigt fint. Somliga satt där upp spegel och hade där borstar och en burk blanksmörja. - På söndagsmorgonen tog man på "kyrkkläderna", karlarna klädeskotymen och fruntimmerna svartklänningen. På vägen till kyrkan hade de en bomullshalsduk på huvudet och bar silkeshalsduken, näsduken, sockerpillerdodan och psalmboken i ett litet paket. Till kyrkan gich man barfota och bar skorna och strumporna. Innan man gav sig iväg, försåg man sig med en kvist av en växt, som då odlades vid alla gårdar och kallades "Åbbrodd" och doftade mycket starkt och gott. Om man ej hunnit fram tills kyrkklockorna började ringa, stannade alla åtminstone de äldre. Männen lyfte på sina hattar och kvinnorna (de gamla) föll på knä på vägkanten och sade högt: "I Herrans Jesu namn!" Vanligen var man redan framme på kyrkvallen och där iakttog man ej detta. Då man kom fram var det att gå i stallarna, ta på skorna och silkeshalsdukarna, borsta och göra sig fin. De medförda "åbbroddskvistarna" sattes upp i stallet utom en liten kvist, som man tog med sig in i kyrkan och luktade på. Under gudstjänsten sköt kvinnorna sina sockerpillerdosor mellan varandra, man satte ned tungan i dosan och slickade åt sig några gryn och skickade den vidare. Efter gudstjänsten gick man in i stallarna och tog av skor, strumpor och silkeshalsdukar. Då vi kom hem, fick vi pojkarna genast gå upp på botten (vinden) och ta av klässkläderna, hänga undan dem och ta på hemmagjorda kläder. Innan detta var gjort, fick vi ingenting i munnen. Den regeln gällde för mig ända tills jag exerserat. Orsaken till ombyte var den, att man hade frihet leka och " hä rolit" på söndagseftermiddagen, men därav for klässkläderna illa och de skulle räcka "fina" i tio år.