Titel: Trollkarlen i ladugården.

Meddelare: Fiskare Nils Norlander  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Bönhamn

Vi hade otur med kreaturen i mitt hem i Näs, då jag var barn. Därför for de efter Jakob Jonsson i Gallsätt i Skog. Så fort han kom in till oss, tog han av sig överplagget, lade sig på sängen och syntes sova. Han skulle i drömmen få kunskap om huru det förhöll sig i Ladugården. Då han steg upp, sade han till om ett järnspett. Han fick ett sådant och gick i ladugården. Där stampade han med spettet här och var i efter golvet. Till sist stötte han med det kraftigt i golvet och sade: "Den här golvtiljan skall brytas upp, för här inunder är det, som förstör kreaturen." Men det var för sent att göra detta den dagen, ty det var redan sent på kvällen. Innan han gick därifrån stötte han åter järnspettet i golvet och sade: "Vik hädan, satan!" Då undrade pappa, om han inte skulle slippa bryta upp golvet, då han "sagt ut" de onda makterna. Men det hördes inte gå an. Ja, de bröt upp golvet och där under fanns det några ben. Det skulle vara dödben, men jag tror, att det var hundben eller sådant, som Jakob Jonsson vid något föregående tillfälle smusslat under golvet, ty det var inte första gången, han var till gårds.