Titel: En "stygg" gubbe.

Meddelare: Torpare Johan Bäckman  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Näsänget

Det är omkring en 10 år sedan Ol Olsson här i Näset dog. Han hade varit en riktigt otäck gubbe i sina dagar. I min ungdom minnes jag mycket väl, huru han vandrade från gård till gård och "kucklade" och botade och ställde till ovänskap mellan grannarna. Han var först bonde i Tallsätter, men det gick ute för honom där, och sen höll han på med litet av varje. Det var en rå, grym karl, det där. Ett tag hade han en häst, som hade ovanan att ta tömmarna med svansen. Detta blev Ol olsson så förbittrad över, att han tog och högg svansen av häststackaren. Men jag tror, att han måste slakta ned hästen. Han var gift, men höll sig med andra fruntimmer. Det såg ut som han kunde göra fruntimmerna efter sig. En piga, som han hade, blev sjuklig och han skulle bota henne, läste och blåste, men så inbillade han henne, att hon inte kunde bli riktigt bra med mindre hon låg hos honom en natt. Det gjorde hon och- blev med barn. Så blev han änkling och en kort tid därefter gifte han sig om. Hans andra fru gick som under ett beständigt inre tvång och var ansedd som rent mindrevetande, och Ol Olsson skulle rå för detta. Säkert är, att hon blev en helt annan människa sedan gubben dog. Då Ol Olsson låg för döden, rusade han plötsligt upp och skulle iväg in i kammaren. Han sade att han hade några böcker där, som han skulle bränna upp. De trodde, att han yrade och lade ned honom med våld i sängen. En liten stund därefter var han död. I kammaren hade han mycket riktigt en del hemliga konster. Om de var tryckta eller skrivna vet jag ej. Änkan hade emellertid bränt upp dem.