Titel: En som, kunde sätta fast tjuvar.

Meddelare: Hemmansägare P. Boström  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Högen

En som hette Per Ersson och bodde i Lögda, kunde förvara sina tillhörigheter för tjuvar. Då han var ute och skjutsade lass, brydde han sig aldrig om att sätta sitt lass inom lås på kvällarna utan lät det stå alldeles öppet ute. En morgon gav sig Per Ersson till att ligga ovanligt länge. Han visste, huru han hade det ställt ute vid lasset. En karl hade på natten gått till lasset för att stjäla något, men då han tog i den saken, blev han fast. Han kunde inte komma ur fläcken. Äntligen kom Per Ersson ut, och då sade han till karlen: "Du får gå nu, du tör nog ha stått här tillräckligt länge nu". Då först slapp karlen lös.