Titel: "Dansarplatsen".

Meddelare: Hustru Lisa Johanna Lindgren  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Främmerbodvill

På Hällåsskogen är en fläck, där ingenting växer, inte ens mossa. Det stället kallas "Dansarplatsen". Om den går följande sägen. Långt tillbaka i tiden bodde en finne i Hällås och en i Holm i Skorped. De två var de första bebyggarna i dessa byar. Fast det var långt emellan dem, så tyckte de sig bli trängda av varandra, och därför beslöt de var och en på sitt vis att genom trollldom förgöra varandra. Om sättet berättas något olika. Somliga säger, att de rustade ut var sin halmkärve och skickade iväg. Som de hade gjort detta samtidigt, möttes kärvarna på vägen. De flög då ihop och dansade runt med varandra, tills de fattade eld. Då avbrändes platsen, och sedan dess har ingenting kunnat växa där. Enligt andras uppgifter hade den ene finnen rustat ut en halmkärve och den andre en täljyxa. Då de möttes, blev där ett så väldigt dansande med dem, att allt växtligt förstördes. Slutligen hackade yxan upp halmkärven i småstumpar.