Titel: En viterunge.

Meddelare: Änka Katarina Lindkvist  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Brunsnyland.

Det var på ett ställe, där de hade ett nyfött barn. En kväll kom en främmande person och lånade hus över natten. På kvällen tog han det lilla barnet till sig i sängen och lade istället i vaggan en träklubb, som han format till som ett barn. Han kände väl på sig, att det skulle bli farligt för barnet på natten. Mycket riktigt! Vitra kom och bytte barn, men de fick förstås bara träkubben. Vitras barn blev emellertid kvar, och inte ville gårdsfolket ha det, inte. Då lärde den där främlingen dem, huru de skulle göra. De skulle elda upp bakugnen och låtsas kasta in viterungen i elden. De gjorde så, och då kom vitra och tog igen sin unge.
Sådana där "bytningsbarn" ha inte växt någonting utan varit små beständigt, utan förstånd har de varit, och aldrig har de lärt sig tala. Det är inte detsamma som idioterna de kallar nu för tiden, ty de kan då växa, så att de blir "nalta" stor, men det gjorde inte bytningsbarnen.

Samma uppt. även under rubrik: VI. Andeväsendena. c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 6. ) Bergtagna människor och kreatur; "bytningsbarn".