Titel: "Bjeran" (Dynja drar du!")

Meddelare: Födorådstagare Per Vestin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Det var en käring, som höll på göra "bjeran". Det var borta i fäbodarna, det där. En grannkärring stod utanför och tittade på henne i lönndom. Då "bjeran" var färdig, frågade hon, vad han skulle dra. Hon, som stod utanför skyndade sig säga: "Dra Dynja!" Bjeran gav sig genast iväg, och han drog så mycket dynja i "filstut'n" åt henne, så att hon blev alldeles rådlös. Detta hörde jag berättas, då jag var barn.
Anm.
"Filstut'n" var en lockbytta av trä, som användes att spara ihop "filet" eller grädden i mellan kärningarna. För att "filstut'n" skulle vara bekvämare att frakta med sig till bodarna, var den något avlång i handtagets längdriktning. Dessa kärl ha numera börjat komma ur bruk. Istället användes emaljerade hinkar.
L. Jn.