Titel: "Bjeran."

Meddelare: Änka Kajsa Stina Sellgren  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Lövsjö

Förr i tiden talade de mycket om att somliga hade "bjeran." Jag är nu inte god till att reda ut huru de gjorde honom, men de skulle ta ut blod ur vänstra lillfingret och begagna i den. Bjeran var rund som ett nystan. Han var så strak, att han drog hela köskrindor, men mest drog han grädde. Där de hade "bjeran" skulle de sätta ut mat åt honom på något visst bestämt ställe. Om han kom dit och ej fann något, blev han förgrýmmad och drog sedan bara skit i kärnan. Om man träffar på bjerans matställe, behöver man bara ta därifrån maten så slipper man, att han kommer och stjäl grädde ifrån en .På sin höjd kan han ta lite under huset, och det är då inte för gott.