Titel: "Ormbrännvin."

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Far min brukade laga till "ormbrännvin. " Han passade på och fångade ormar innan göken galit på våren. Sen dugde de inte, "för då ha de de fått etter i kroppen."

Då han kom över en huggorm, satte han fast den med två "klipper" mot marken och så skar han upp den med en träkniv och tog ut innanmätet, varpå hon släppte ned den i en flaska och slog brännvin på den, och då piskade den brännvinet till skum.
-Det var en sköna medicin !

Den dugde till allt möjligt. Så fort nån i trakten hade något fel, kom de till pappa och skulle få av hans ormbrännvin. Och det var en välsignat dryg vara, de där ormarna! Det var bara att slå på nytt brännvin, då flaskan blev tom
De tvättade de där ormarna i åratal.