Titel: "Kärlekskaka" och "kärleksfjädrar"

Meddelare: Hustru Anna Katarina Sundelin  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

Vid bakning av tunnbröd brukar man emellanåt baka s.k. "kärlekskakor". En sådan är en vanlig tunnbrödskaka, som man icke naggar eller pickar. Tvärs över kakan trycker man med kanten av brödspjälken ned en rand. På ena halvan av kakan ritar man med en sticka namnet på en pojke och på den andra namnet åt en flicka. De två bör helst hålla på fria. Så skjuter man man in kakan i ugnen. Efter några ögonblick pöser kakan upp - blir likasom uppblåst. Pöser pojkens halva upp mera, visar detta, att han "vill" (gifta sig) mera än hon och omvänt. Likaledes brukar man bränna "kärleksfjädrar" för två unga, som har kärleksaffärer med varandra. Det tillgår på det sättet, att man ur brödnaggen x) tar två fjädrar, klipper av dem från topparna, så att de blir lika långa, och lägger dem sedan i bredd inne på den heta ungshällan. Av den häftiga värmen bringas de att häftigt kröka på sig, ja, rentut hoppa. Röra de sig därvid MOT varandra, så betyder det, att de tu unga ska få varandra och tvärtom, ifall fjädrarna röra sig FRÅN varandra.

x)
Består av en bunt (tjock som ett dricksglas) vingpennor från ripor eller andra mindre fåglar.