Titel: Drömägg

Meddelare: Fiskaränka Märta Sofia Bergner  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

De har förr i tiden brukat äta "drömägg". En torsdagskväll blåser man ett äggskal tomt och fyller det med fint salt. Då man skall gå och lägga sig, äter man upp allt detta salt. Sedan får man inte dricka. På natten skall man då drömma, att det är någon som kommer och ger en dricka, och det är den man skall bli gift med, har de trott förr i tiden, och kanske en del tror det än i dag.

Enligt information från Sven Bodin år 2007 08 24. Märta Sofia Öman gift Bergner 19.2.1836 - 27.8.1918 Ur Nätra födelse- och dopbok för år 1836: "Datum: 19.2,döpt 20.2 Namn: Märta Sophia Föräldrar: Strandfiskaren Pehr Öhman och Hustru Märta Stina Viberg på Ulfön Faddrar: Bonden Pehr Söderberg och Hustru på Ulfön. Strandfiskaren Pehr Eric Dahlbäck och Hustru ibidem. Strandfiskaren Jan E. Åström och Hustru på Ulfön. Eric Gustaf Söderberg och Carin Söderberg på Ulfön. Jonas Vigren och Sara Lisa Pehrsdotter från Gällsta i Vibyggerå." Hon gifte sig år 1860 [1860-09-16] i Nätra med den jämnårige [drängen] Erik Munther från 1862 Bergner "Ångerman". Äktenskapet blev barnlöst. Sofia Munther, eller Sofia Bergner som hon kom att heta efter makens namnbyte, är en av de legendariska gestalterna i Ludvig Nordströms diktning om Tvärhamn. I böcker och artiklar har han ofta beskrivit henne som sin sånggudinna. Det var hos "moster Bergner" som författaren arbetade som fiskardräng över sommaren 1905 och det var en ovanligt färgstark och intressant personlighet han hade som matmor.