Titel: Sjökaptenen ô en "osynlig"

Meddelare: Jonas Olof Sellgren  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skule

Det var i Sundsvall för länge sedan. En sjökapten gick där nere på kajen och väntade på att han skulle få lämplig vind att avsegla, för han hade tagit in lasten. Då kom där en herre och bad honom, att han skulle ta med ett parti salt, som han ville ha fraktat ett stycke till vägs. Kaptenen ville just inte gärna ta emot mera, ty han hade nog, och så var det besvärligt lossa på vägen. Men den där herrn, sade att det var inte så mycket, han skulle ha fraktat, och han skulle möta med sitt faryg på vägen, och hans eget folk skulle lasta saltet. Han skulle inte behöva göra sig det minsta besvär. Om han bara tog in saltet skulle det också bli bra vind åt honom.
Ja, kaptenen tog in saltet, och då det var gjort fick han den lämpligaste vind, han kunde önska sig. Då de kom ett gott stycke ut till havs, fick kaptenen se en främmande sjöman stå och vältra saltsäckarna över bord och direkt ned i havet. Och då han vände sig om, stod den där främmande herrn invid honom, men han hade inte varit med från stan. Han sade, att han hade sitt fartyg alldeles i bredd med kaptenen, och han ville att han skulle följa med honom, så skulle han bjuda honom på middag, men det ville inte kaptenen. Så hoppade den främmande överbord och syntes försvinna i havet. Men då blev det en sådan vind, att kaptenen aldrig så seglat. Och den vinden fick han behålla, ända tills han kom i hamn.- Det var en osynlig, som han hjälpte, och den ställde om, att han fick vinden.