Uppteckning nummer LMV-H433

Titel: Julveden

Meddelare: Hemmansägare Johan Sjölund  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Storsvedjan

I min ungdom var det sed, att man på julaftonen skulle bära in så mycket ved, att det skulle räcka åtminstone utöver juldagarna. Man hade ju alltid ved i förlag, men denna ved, som skulle vara under julen, fick lov att vara särdeles torr och fin. Man körde därför hem en självtorkad fura till detta ändamål. Tidig på julaftonsmorgonen skulle man vara uppe och hugga julveden. För att kunna se, lyste man sig med furubloss. Man var aldrig ute och högg ved så tidigt eljest. Men det var nog endast för att bli färdig med arbetet i tid.