Uppteckning nummer LMV-H420

Titel: Gamla julbruk i Viksjö

Meddelare: Anders Andersson  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

I min barndom hade de andra julbruk mot nu. Så t. ex. var det sed, att det skulle stå mat framme på bordet hela helgen från julkväll till 20:de dagen. Man bakade särskilda bröd, "julkakor," för detta ändamål.
Underst på bordet lades en mycket stor kaka, som kallades "bordskakan." Den var rätt tre kvarter tvärsöver och tjock därefter. Den var utkrusad på varjehandavis. "Krusen" gjordes med en mässingskam (grovsidan). Jag minnes, att det var mycket av kors på den. Ovanpå denna kaka lades mindre och mindre, så att det blev en hög "kast" (trave). Vidare var det "julsmöret," en stor, rund smörklump, som också var mycket utkrusad.

Ävenså ställdes brännvinsflaska och drickskanna eller silverpokal fram. Var det riktigt rejält hus, hade man framme mat av alla möjliga slag. Utav den där maten åt man emellertid ingenting, förrän helgen var slut. Den skulle ligga framme bara för att visa, att det fanns mat i huset. På bordet ställdes vidare hemmagjorda trearmade talgljus. Men den egentliga belysningen fick man från spisen.
Långt i förväg sökte man ut riktigt fin tjärved, som skulle vara till julbrasan. Stora, feta furuklabbar voro mycket eftersökte. En sådan klabb kallades "julkvällsknul." Sådana kunde man spara på hela året. Men det blev inte alltid, som man brände ned "julbrasan." Det inträffade, att de söp sig så stupfulla på julaftonen, att det inte blev någon ordning på julkvällsfirandet.- "Bordskakan" hade sin egen, viktiga uppgift.
Då det var slut på julen, bröts den sönder i små bitar och blandades i utsädeskornet, och det var en alldeles nödvändig sak, för då skulle ingen kunna förgöra åkern för en. På våren fick en del av dessa brödbitar följa med i åkern. De övriga åt man upp, då man sådde. De var hårda som flinta, men det gjorde ingenting, för på den tiden hade folket tänder som hundar.
Somliga bakade små hönor och andra djur på "bordskakan."

(Se n:r. 431)