Uppteckning nummer LMV-H252

Titel: "Ta jultuppa"

Meddelare: Födorådstagare Johan Nordin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Käxed

Då jag var barn hade vi en lek som vi gjorde bara vid jularna. Vi tog stark och fin råghalm, så pass mycket, som man kunde hålla omkring med bägge händerna. Så tog man ett starkt snöre och band halmknippan på mitten det hårdaste man kunde. Sedan högg man av halmen ungefär ett kvarter från bandet på bägge hållen. Nu var "jultuppa" färdig, och den såg ut så här:
Så lade man sig på rygg på golvet och ställde "jultuppa" på ända bakom huvudet. Det gällde nu att lyfta upp fötterna och föra dem baköver huvudet, klämma fast "tuppa" mellan dem och kasta henne så långt som möjligt åt andra hållet. Denna lek kallades att "ta jultuppa." (Tuppa=höna)

Bild på "jultuppa" finns i pärm III Högtider. Uppteckningsnr: 252.