Titel: En som fick se sin tillkommande

Meddelare: Fiskaränka Märta Sofia Bergner  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Det var en fiskare från Härnösand, som hade en son, som seglade till sjöss. Då han låg i Elisabon (Lissabon) hade han gjort något slags experiment för att få se, vem han skulle bli gift med. Jag vet inte huru han burit sig åt allt igenom, men han hade då suttit uppe och vakat. Då hade där kommit in till honom en främmande kvinna med en sop i handen. Det var förstås bara en syn.
När han så kom hit till Ulvöhamn fick han se samma kvinna stå på bryggan med samma sop i handen. Det var en bondflicka här uppifrån byn, och med henne blev han gift. Jag minns henne mycket väl.