Titel: En riskabel smörgås

Meddelare: Hustru Anna Katarina Sundelin  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

Mormor min talade om, att det en gång till hennes farshem kom tre sörlänningar, som sins emellan talade, så att ingen förstod dem. De lånade hus och satte sig att äta ur sina matsäckar. I gården var en piga, som såg mycket bra ut. De bredde på en smörgås och gav åt flickan. Mormor var klokare än pigan och blinkade åt henne att icke äta upp smörgåsen. Hon lydde och kastade den åt en tik, de hade. Denna blev med ens hundgalen (brunstig) och tog till att ligga uppefter de där karlarna och bära sig styggt åt. Då tog en av dem en tråd, lindade den hårt om sitt vänstra lillfinger och stack så ett hål i fingerspetsen med en nål och lät några bloddroppar rinna på golvet. Sedan tiken slickat i sig dessa, blev hon åter lugn. Hade flickan ätit upp smörgåsen, så hade det blivit likadant med henne.