Titel: Den blivande maken frammanad

Meddelare: Änka Anna Vigren  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skulnäs

Då jag var ung tjänade jag piga i en gård i Näske. Strax före mig hade där tjänat en dräng , som hade försökt sig på det här experimentet ena året en julnatt. Då de ätit julkväll slog han i två glas och blev sittande vid bordet för att få se, den som han skulle gifta sig med. De andra gick och lade sig, men han satt kvar. Precis kl. 12 öppnades dörren och ½1 kom där in en kvinna och gick rakt fram till bordet. Han kände henne icke. Han blev så rädd , att han sprang upp och in i sängkammaren och lade sig. Sedan flyttade han söderut och blev gift där, men det lär bara ha varit olyckligt för honom.

Samma uppt. även under rubrik III. Högtider. g. )"Märken" under julen - magi