Titel: "Fiskhus"

Meddelare: Hemmansägare A. Norell  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skule

Det finns ännu kvar lämningar efter s.k. fiskhus i en del bäckar här i socknen. För en 30 år sedan var flera sådana i bruk. Ett sådant hus var c:a 2 alnar i fyrkant, timrat och försett med lock och lås. Husets botten bestod av tätt ställda spjälar och låg ovan vattenytan vid vanligt vattenstånd. Från bäcken ovanför leddes vattnet genom en ränna in i huset. Fisken (foreller) som följde med vattnet kunde omöjligen slippa ut. Mycken fisk, som på detta sätt fångades, blev förstörd emedan man ej vittjade dem så i ordning, som man bort.