Titel: Matordningen förr

Meddelare: P Edholm

Socken/stad: Bjärtrå  By/kvarter: Bjärtrå

Till 1840 talet eller något litet senare senare brukades af männen till helgdags en kort jacka eller s.k. tröja, den gick ej längre ned än till midjan, byxorna voro ej knäbyxor, men med en bred klaff framtill, som kallades bredlucka, öppningarne voro åt sidan, skodonen voro skor eller stöflar, ofta hos de äldre s.k. becksöm skor. Kvinnorna bar förutom klädningen, om vintrarne en lång kappa, och deras hufvud bonad var olika, såsom duk, ofta bindmössa, i hvardags lag bar kvinnan en trattformad hufvudbonad, af halm, kallad "skrålla".