Titel: Gunilla Snälla

Meddelare: Arrendator J.P. Andersson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Myckelgensjö

Gunilla snälla var en märkvärdig kvinna, som långt tillbaka bodde i Junsele. Hon var trollkunnig samt hade en tam älg, som hon körde med. Junseleborna hade på den tiden kyrkrätt i Sånga, men just i det taget måtte de ha byggt en kyrka i Junsele, ty det berättas, att Gunilla Snälla hade åt sin körälg köpt en "skåkklocka", som hon nu skänkte till Junsele kyrka, och det har var den tron bland de gamla att lillklockan i Junsele kyrktorn är just densamma. Detta hörde jag som barn de gamla berätta, och sedan har det ju blivit tryckt en bok, där det står mycket mera om denna Gunilla.