Titel: Att få se sin tillkommande maka på julkväll.

Meddelare: Arv. Fredriksson

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Långviksmon

Uti min barndomstid brukar det vara olika seder och sätt att kunna på julkvällen få se sin till kommande maka.

Ett sätt var att man skulle bära in gårdens hästsele så när man skulle bära den tillbaka så skulle man möta sin tillkommande på stugu bron. Det berättas om att en husbonde bad sin tjänste flicka att gå efter selen på julkvällen när hon bar den tillbaka så mötte hon sin husbonde på bron fast han ändock personligen var inne. Husmodern dog en tid. Derefter så gifte sig husbonden med sin tjänste flicka.

Ett annat sätt är att gå tre varv kring bostaden utvändigt samt att hålla handen vid väggen eller låta handen följa väggen. När man kommer tredje gången på bron så möter man sin till kommande.

Ett tredje sätt är att gå efter en väg där vägen går i kors så skall man korsa vägen på fem ställen eller gå efter en väg som går i kors på fem ställen innan man slutar på femte korsningen så skall man möta sin tillkommande.

Får även tillägga att jag har en svåger som var ute att gå när han kom till den tilltänkta platsen så fick han se vid vägkanten ett lakan vars båda ändar var fäst vid tvenne träd. På lakanet satt min syster.
För hade han aldrig sett henne sådan säges tiden har varit ock kanske han är så än.
(Signatur Krycka)