Uppteckning nummer LMV-S577a

Titel: "Arnästjyvarna."

Meddelare: Orgeltrampare Anders Arnström  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Arnäsborna ha i socknarna här omkring och förresten långt bort också skällt för att vara tjuvaktiga. Vi får heta "Arnästjyva allesammans, men det är orättvist. Det är lika hederligt och bra folk här i socknen som på andra takter. Det där fula ryktet har vi att tacka bara ett par rackare för på den tiden, då de så mycket var ute och skjutsade lass till Åsele och dels ända till Uppsala och Stockholm. Då var det ett par Arnäsbor, som stal nattfoder överallt, där de övernattade, levande gråhundar lockade de med sig, och för övrigt stal de allt, som de kom över. En av dessa hette Anders Persson, och honom minnes jag mycket väl. Han blev lagförd för stöld elva gånger, men tolfte gången, hann åkte fast, fick han livstidsfängelse, och han dog i fängelset. För de där "svynpälsarnas" skull får väl vi arnäsborna heta "tjyvar" ända till domedagen.