Titel: Jämtarna o surströmmingen.

Meddelare: Hemmansägare Erik Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sörmark

Innan det blev järnväg till Östersund, fick de sällan nån surströmming till Jämtland. Men jämtarna var alldeles tokiga efter surströmming. Då de kom till Sundsvall efter lass, skyndade de sig ned till fisktorget, och där gick de och gned surströmmingskaggarna med nederkanten på sina långa rockar, och då de sen gick uppgenom stan, gick de och luktade på rockhörnen, så att de varken hörde eller såg, så man fick vara riktigt försiktig, om man inte skulle bli ut för olyckan att köra över dem. -Så lyder ett gammalt skämt.