Titel: Att få se sin tillkommande

Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

Det är en gammal gubbe här i trakten, som ännu lever. Han hade i sin ungdom en julnatt företagit något experiment för att få se den han skulle bli gift med. Om han drömde eller huru det kunde vara, men han påstår att han mycket tydligt fick se en kvinnlig uppenbarelse, men det var en, som han inte kände.

Efter många år träffade han en flicka från Nora. Strax vart han på det klara med, att det var henne han skulle ha. Han kände igen henne sedan den där julnatten. Men nu var olyckan, att hon hade fästman, och med den blev hon också gift. Den här gubben, jag berättar om, blev också gift, men han har varit långtifrån lycklig i sitt äktenskap, ty han har gått och grämt sig över att han icke fick den, som var ämnad åt honom.
Detta har jag hört honom själv säga. Han är nu änkling men hans åtrådda är död för länge sedan så att allt hopp är ute för honom. Kanske träffas de i en annan värld och dit har han väl inte så lång väg, ty han är nu över 80 år.

Samma uppt även under rubrik: III. Högtider. g.")"Märken" under julen -magi