Titel: Om julseder i forna tider.

Meddelare: August Lindström

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överhörnäs

I forna tider har julstöket börjat länge före julen i det att brygden av juldricka var det första som börjats med att verkställas, så hackning av kött och fläsk till julkorven.
Dernäst har ljusen blivit stöpta, som har så tillgått att talg av nötkreatur först finhackats sedan blivit uppsmält i en gryta och sedan blivit smält och het har denne slagits i en tjärna, och så har vekorna tillreds av grovt bomullsgarn och träds på en sticka, som stund för stund doppats i tjärnan till de erhållit full tjocklek, och då skulle vackraste ljuset lemnas till kykan för att användas vid julottan, och då var det en viss person i varje rote benämd sexman som skulle ombestyra att i varje bondgård avhemta d. s. k. kyrkljuset och sedan avlemna dessa till kyrkan.

Sedan skulle långhyllan skuras d.v.s. allt vad koppar och messing som fanns i huset, så kommer bakning av rågbullar m. m.
När julaftonsdagen inträdde då var det för sed att julkvällen skulle spisas hälften med dagsljus och andra hälften med eldsljus, och när då ljusen på julkvällen ställts på bordet skulle ingen få vidröra dessa under kvällen, även var det vanligt att bära in på golvet i köket ett par kärvar råghalm som utbreddes, och som seden då var, att julklapparna skulle kastas in blev det vissa gånger ett väldigt sökande i halmen, och somliga återfunnos först på julmorgonen när halmen bars ut; även skulle kreaturen i ladugården hava del av julkvällen, och på julmorgonen skulle så många som kunde komma ut från huset åka till Ottan, och då var det frågan om att hava duktiga springare, för den som då i byn kunde komma först hem, skulle vara först med allt arbete under det året.
Det var även vissa hästägare som gav den häst som skulle användas till Ottan ett litet kvantum sprit så att den skulle bliva riktigt ursinnig att springa så det var bäst för fotgängare att vara hemma på julmorgonen.

uppt.datum, medd. åldersuppgift och titel saknas.

Samma uppt. även under rubrik: III. Högtider. 8.) Julhelgen. a.) Julträd, halmkronor, halm, julljus. III. Högtider. 8.) Julhelgen. b.)Julbordet, julbröd. III. Högtider. 8.) Julhelgen. d.) Boskapens julkväll. III. Högtider. 8.) Julhelgen. Julmorgon, julottan. VII. Sagor och sägner. B. Sägner. h.) Varjehanda sägner. om: 4.) Fogdar, länsmän, fjärdings-sex-och tolvmän.