Uppteckning nummer LMV-H1011

Titel: En fiskarlögn

Meddelare: Födorådstagare Johan Ramström  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Ramsta

Det har varit ett omtyckt nöje att berätta för varandra befängda fiskarhistorier. En sådan är denna.
Jag rodde efter stranden här ute i fjärden och metade. Då fick jag se en stor sten, som jag tänkte sätta fast båten på. Men då jag kom närmare, såg jag, att det inte var någon sten utan en väldig gädda. Nå, jag lyckades verkligen slå ihjäl gäddan, och då jag rensade henne, fick jag mig en riktigt bra eka, som hon slukat. Det blev en förfärlig hop kött, men ingen ville ha det, för det var så grovt, att det inte gick äta. Jag hade ingen annan råd än hugga upp gäddan till kastved, och det blev inte mindre än sju famnar av åbäket.