Titel: Förtvinad hand

Meddelare: Hustru Johanna Holmberg  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäset

En man hade gjort de underjordiske någon stor tjänst, varför han av dem förplägades med en dryck, som var så ofantligt välsmakande, och så hade "vittermannen" lovat bistå honom på alla sätt, men han skulle aldrig få tacka för dessa tjänster. Sedan han förtärt den där drycken, såg han allt osynligt. Den underjordiske mannen följde honom överallt och hjälpte honom. Var han inne på en handelsbod, stod den andre brevid och plockade ner i hans säck allt, som handelsmannen bedrog andra på. Allting gick bra en lång tid, men så glömde han sig en gång och tackade "vittermannen", då förtorkades handen, som han räckte fram åt den osynlige, och han mistade också förmågan att se andarna.