Titel: "Dansarhälla"

Meddelare: Änka Sara Brita Hellman  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Moflo

Sör på skogen vid kanten av en myr är det en stor slät stenhälla, som kallas "dansarhälla". Om denna går följande sägen. Två gammeljäntor var en dag ute i skogen och sökte efter kreaturen. Då de kom till den där källan, tog de till att dansa. Så fick de under stenen höra en röst, som frågade, om han fick komma upp och spela för dem. Det fick han lov till. Då kom där upp en ståtlig, vacker karl, som spelade fiol mycket bra. Det var förstås en av de underjordiske. Sedan var han ofta tillsammans med de två gammeljäntorna, och han skulle visst ha haft ett barn med den ena av dem.