Titel: Skogsrået ô jägaren

Meddelare: Torpare E. Lundkvist  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Kullarmark

Ol. Mikaelsson i Sela, Högsjö, är död för länge sedan. Han var hållen för att vara en riktig trollkarl och trollade med de osynlige. En vårkväll gick han till skogs för att skjuta tjäder på spel. En av småflickorna hanses ville följa med, och det fick hon. De gjorde sig upp en eld medan de väntade på att tjädrarna skulle komma. Då kom där fram till elden en fin mamsell, men- hon hade svans bak och hon arbetade träget på att dölja den. Ol. Mikaelsson tog då en smörgås och räckte henne, men hon tog icke emot den, men då han kastade den på marken, tog hon den. De ska inte kunna ta ur händerna på människorna, sådana där. Flickan, som var med om detta, har talat om detta, och jag tror nästan att hon lever än.