Titel: En som går igen

Meddelare: Födorådstagare Erik Altin  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Tollsätter

Det är en 40 år sedan Jon Persson i Gavik dog. Han var i livet en riktig hästskojare lurat och bedragit folk och farit illa fram med hästarna. Sedan han var död, köpte en bonde där i byn hans hemman, och så kom gården att stå öde. Så blev det timmerdrivning där på Gaviksskogen. Även härifrån byn for en del folk dit för att hugga och köra. De fick bo i Jon Pers gården, och där hade de inte trevligt, för det spökade efter Jon Persson. Det bullrade och rustade överallt i gården och på nätterna hände det flera gånger, att fällen drogs av dem. Grannarna hade t.o.m. sett Jon Persson, sedan han var död. Han brukade sitta på en gärdesgård långa tag om kvällarna.