Uppteckning nummer NM-A4

Meddelare: Petter Viklund  År: 1914

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Båräng

Det var här på ön långt tillbaka. Några stycken karlar och kvinnor var på väg bort till en skogsäng för att slå. Karlarna bar liar på axeln som vanligt är sådana gånger. Mötte de så en hop kreatur med folk, som de inte kände. "Vik era krokiga järn över på andra sidan! sa de till männen. - Det var "de underjordiske" som var ute med sina kreatur, och de var rädda, att stålet skulle komma över något av djuren och de själva därigenom förlora makten över dem, så att människorna skulle kunna ta dem irån dem.