Uppteckning nummer NM-T181

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh
Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

I Attmars socken bodde för åtskilliga år sedan två trollkarlar, vilka av okänd anledning blivit ovänner. Och så snart de fingo ett tillfälle att hämnas, voro de allt annat än sena. Nu var det så, att den ene av dem hade en ung häst, medan den andra var ägare till en gammal. Och eftersom den förre var sist, nådde han upp den andre, som han nu under sin förbifart välkomnade efter. Men detta skulle han inte ha sagt, ty kommen ett stycke föll hans häst ned på vägen och dog. Den andres häst hade troligen mött samma öde, om han inte lagt litet kvicksilver under hästens svans. Det skyddade nämligen honom från allt ont, och själv hade mannen genom vidtagna åtgärde graderat sig mot det onda.