Uppteckning nummer NM-A193

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh
Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

På ett ställe i skogen inom ifrågavarande socken hade enligt de gamles utsago vittror sin boplats. Genom stället gick en genväg mellan tvenne byar, och för att avkorta avståndet gingo många den vägen. Bland dem var en flicka, som en sommar kväll tog sagda väg, då hon skulle till sitt hem i en av byarna. Kommen i närheten av "vitterstälet" fick hon se några personer och en hop kreatur komma gående emot sig på vägen. När de voro några tiotal meter från henne, försvanno de plötsligt. Att hon inte gärna gick den vägen, är ganska troligt. I en bondgård i samma socken höllo även vittror till. En gång, då bondens son och dräng voro fulla och uppehöllo sig i stallidret, trodde bondens son, att drängen blivit tokig. Ty han började dansa, en vild och långvarig polska. Han höll armarna, som om han hållit omkring någon. Dagen därpå berättade drängen, att han hört en vacker musik och dansat med en skön flicka. Men lika fort som hon uppenbarat sig, lika fort hade hon föresvunnit, varefter musiken tystnat. Att det var en vitterflicka hade han ej haft en tanke på troligen glömde drängen inte så fort den dansen.