Uppteckning nummer NM-T266

Titel: Förgjord

Förgjord

Sägnen berättar om en gosse, vilken en vårdag visade plötsligt tecken till vansinne. Det växte till i likhet med pojken och var värst under vårbrytningen. Hans föräldrar kastade ut stora summor för honom i medicin, men allt var till ingen nytta. Till slut togo de hem en trollgumma i Timrå Medelpad, som kände "något" ligga under bron till stora köksingången vid sitt första steg på brotrappan. Det tillföll nu husfadern att bryta loss några plankor av bron, och när detta var gjort letade hon fram ur en hög bråte ett knyte, bestående av dödben och så vidare. Gumman tog det med en kniv och sade till mannen, som för övrigt var ensam med henne, att knytet var ämnat åt hans fru, men pojken kom att gå över där först.
Emellertid kunde hon ej göra något för honom, vadan han fick gå genom livet utan förstånd.