Uppteckning nummer NM-M272

Upptecknare: Per Magnus Östberg

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Sundsvall

På 1890 talet levde tvenne gubbar f.d. bönder, Erik Janssé bodde i Östby. Mårten Ersa i Västanå (eller som han kallades, Mårten i Lögdan), som hade förmågan att stämma blod både å människor och djur. Allmänheten trodde att dessa gubbar hade ingått förbund med - onda makter, men troligt hade de lärt sig konsten av de s.k. Oxsjö finnarna, eller dessa finnars avkomma.
- - -

En f.d. Borgsjöbo (borde eller är död) vid namn Ångström och var född i byn Ånge. Han hade en fastighet här i stan, på Södra Malmgatan. Mycket bekant för sin förmåga: Under ett sammanträffande med honom å en Konsum butik när vi gingo därifrån, nämde jag om hans förmåga att "stanna blod". Han sade: I går fick jag telefon från Stockholm att en man blödde, utan att kunna stanna blodflödet. Så fort jag fick veta hans namn upphörde blödningen.

Uppt. av Per Magnus Östberg, f,d, lokförare,