Uppteckning nummer NM-S318

Titel: Skattsägner

Meddelare: Engla Hermansson  År: 1910

Skattgrävning

Där skolan här i Lucksta står, har det förr i tiden funnits en jättehög, men nu är den bortgrävt. En gång, då di var där och grävde efter "jordagods", kom en låghalt höna dragande med en halmlass. "Aj, aj" sade hönan, innan jag är i Uppland! "Å, da ser inte ut för att komma dit", inföll en av männen. I detsamma försvann synen, och de hittade förstås ingenting i högen. Man skall hålla sig alldeles tyst, då man gräver efter jordagods. I samma hög skall man sedan ha funnit en kopparkittel, som var full med silverpengar.