Uppteckning nummer Lmv-M184a

Titel: "Fattig änka" (Sånglek)

Meddelare: Änka Kajsa Margareta Vestin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Sörgällsta

De lekande sitter runt väggarna i rummet eller också i en spridd krets ute på marken, om det är sommar. En flicka, som skall föreställa änka går omkring på golvet med en hel rad flickor efter sig. De är hennes döttrar. Under det de går ett slog omkring golvet, sjunger "änkan".

"Jag fattig änka, jag går och ingen måg, jag som andra! (Stannar framför en pojke eller änkling och sjunger):

"Vill en i I min dotter ha:,: så stig strax upp och giv mig redligt svar. I som andra".
Så berömmer hon dotter sjungande:
"Min dotter är så mycket grann:,: hon har en mössa med vita bann;
Min dotter är så mycklet rik:,: hon har ett hemman i Västervik."

Den, som hon stannat framför, skall nu ta till sig den flicka, som är närmast "änkan", sätta henne i knäet, klappa henne och se först just ut. Det roliga ligger i att paren göras så omaka som möjligt.

Så fortsätter änkan, tills hon har alla döttrarna bortgifta. Leken är rätt arbetsam för "änkan", men det kan bli mycket roligt genom allt det skämt som brukade uppstå i anledning av giftermålen.

Denna lek lektes mycket, då jag var ung, men sedan har jag ej just sett till den.