Titel: Sitta uppe julnatten

Meddelare: Hustru Maria Söderlind  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Norrälvsjö

De gamla har talat om att "sitta uppe"på julnatt. Det är ogifta, som skall göra det, så får de se, med vem de skall bli gift, och inte bara det , utan även om den blivande är nykter eller supig. - Man sätter sig vid bordet, sedan de andra gått och lagt sig. Framför sig ställer man två glas: ett med vatten och ett med brännvin. Mellan kl 12 och 1 får man då se sin blivande komma i en "skepnad" eller vålnad och tömma ett av glasen. Tar den brännvinsglaset, får man en supig en och tvärtom.
Mamma talade om att det var två flickor på ett ställe, som satt uppe tillsammans på julnatt. De fick se var sin likkista komma in. De blev båda döda, innan nästa jul.

Samma uppt. även under rubrik: III. Högtider. g.)"Märken" under julen - magi