Titel: " Sjung Staffan"

Meddelare: Arbetare Johan Lindman

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

Mor min var från Tåsjö. Hon talade om, att i hennes ungdom hade de där ett upptåg, som benämmdes att "sjung Staffan". Detta kunde förekomma när som helst under julen, sedan juldagarna var över. En karl var utklädd till Staffan. Bl.a hade han en stor stjärna av papper, i vilken ett ljus brann. Han gick mellan gårdarna åtföljd av andra ynglingar och sjöng en visa. Som jag nu glömt, men i den förekom då detta: "Giv oss band och ljus, band och ljus, eljest skall vi få heta "kålvskinnsmus" (kalvskinnsmus, ett sorts speord). I de flesta gårdarna fick Staffan också strumpband och ljus, som han delade ut åt sitt sällskap. Ljusen var det meningen de skulle använda, då de "gick utpå" till flickorna - lysa med. I samma visa förekom: "Tjillebog (bog av killing) är lite nog, men får jag dock ett nötelår, så skall jag matmor prisa". I somliga gårdar bjöd de på brännvin. Då sjöng Staffan: Livligt och raskt.

Tack för supen den jag fick, han gick så vackert neder! Giv mig en, giv mig en, giv mig en till sup. Giv mig en till sup i kragen, allt för den kranka magen.