Folkminnen

Uppteckning nummer NM-MHA21271

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Då jag var åtta år, kom en kväll..

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: V-F Söderberg  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Slätt

Då jag var åtta år, kom en kväll en gammal gubbe till oss. Han var från Åhmon, hette Lindkvist, brukade gräva i Kyrkogården åt lik och var gift med en lapska. Han berättade följande, som jag minnes lika väl som jag hört det i dag.

En gång fick de besök av en syster till hans gumma. Denne andre var "trolsk" av sig och skulle därför till kyrkogården för att hämta trollmedel. Men nu var stegporten låst, så att hon inte kunde komma in där utan hjälp. Lindkvist hade förstås en nyckel, men han ville inte hjälpa till med detta. Då hade hans hustru lärt sin syster, att hon skulle skaffa brännvin och förpläga gubben, så bleve han medgörligare. Hon gjorde så, och Lindkvist blev med. Kvinnan gick in bland gravarna, men han stannade nere vid porten. Om en stund fick han se en massa folk omkring kvinnan. Han tyckte så. Han trodde förstås, att det var de döda, och då blev han rädd och sprang hem för brinnande livet och kröp ned bak ryggen på gumman, där hon låg i sängen. - Det var nog verkligen Lindkvists fulla tro, att lappkvinnan frammanat de döda.


Nordiska museet. Hammarstedtska arkviet. Frgåelista. Döden VI. Gengångare.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA21271


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BOSTADSHUS GÅRDSINTERIÖR VINTERBILD

MAN KVINNA FEST

SKOLELEVER LÄRARE

Skissblock

Vävprov

Gardin