Titel: Spöket i Barsta

Meddelare: Snickare Johan Näslund  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Näsänget

Det här berättade min far flerfaldiga gånger för oss barn men aldrig i främmande folks närvaro med stort allvar. Jag är säker om att han inte ljög:
Det var i hans ungdom. Då var han jämte en hop annan ungdom i Näsfäbodarna och höll "storhelg". På kvällen hittade en fem stycken däribland pappa på att de skulle gå "på bögda" till en gård i Barsta. Då de kom fram och ropade på ett av fönstren, hörde de gårdsmoderns röst svara, de gick till ett annat och till ett tredje och över allt svarade gårdsmoderns röst. Likadant var det, då de gick till en annan byggning på gården. Så gick de på stugubron och ämnade försöka komma in den vägen. Bäst de stod där, fick de se en vit skepnad komma från ett uthus och mot dem. Skepnaden var mycket större än en vanlig människa. De steg åt sidan, skepnaden gick fram och slog på dörren, den öppnades och han gick in, varefter han slog igen dörren så att hela huset skakade. Efteråt hördes det som hade någon rabbat runt hela huset uppe vid väggbandet. Då blev de rädda, och det föll dem strax i tanken, att skepnaden var den för åtskilliga år sedan avlidne bonden i gården, Jon Persson. Det var förövrigt det talet, att denna ej skulle ha ro i gaven, emedan han gömt undan smuggelgods i skogen, som han ej fått uppenbara före sin död.
Ett lag andra pojkar som i samma ärende gick fram till Barsta densamma natten hade också blivit skrämda, så att de kom springandes tillbaka till bodarna, allt de orkade. Det torde vara omkring en 70 eller 80 år sedan detta skedde.