Titel: Förebud till avrättning

Meddelare: Skomakare Jonas Skoglund  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Ås

Karlström i By var på väg att köra till Ullånger. Då han kom på skogen mellan Gallsätter och Nyland på aftonen fick han se en skjuts stå på vägkanten. De hade spänt hästen från kärran och vänt honom om så att han stod och åt ur kärran. Brevid stod två svartklädda karlar och samspråkade, efter vad det syntes. Även hästen var alldeles svart. Karlströms häst tycktes icke observera skjutsen, ty han gick alldeles rakt på den, så att Karlström måste styra den på sidan. Då han körde förbi hälsade han, men fick intet svar. Så lade han i förbifarten märke till, att det på kärrflaken låg en stor, blank bila med långt skaft. Hon var så putsad, att den sken. Det föll honom strax in, att detta var en bödelsbila. Då han väl kört förbi, vände han sig om för att ytterligare betrakta sällskapet, men då var alltsammans försvunnet.
Samma år strax före jul inträffade en otrevlig historia i Gallsätter. Där var ett par, som levde i stor osämja med varandra. Då nu gumman höll på baka till jul, lade hon in gift i en liten bulle, som hon gav gubben. Han åt upp den och strök med. Käringen kom fast för detta och blev halshuggen vid Kallbäcken på gränsen mellan Ångermanland och Medelpad. Detta skedde mellan åren 1855 och 60. Karlström trodde, att den där synen var ett förebud till denna händelse. Jag har själv hört honom berätta den, men nu är han död sedan många år.